top of page

Spotlights

Spotlights i tak och väggar har blivit en allt mer populär ljuskälla i våra hem, och ofta är det en bra lösning. Det blir snyggt, du kan sprida ut ljuskällorna och få ett behagligt allmänljus, och de tar ingen plats. Med en dimmer kopplad till dina spots är det en praktisk lösning.

Men vad finns det att tänka på när du ska fälla in spotlights? Vilken lampa ska du välja? Finns det brandrisk? Hur monterar du dem smartast? Här ska vi gå igenom några saker att tänka på innan du beställer spotlights. Bromma Elektriker hjälper dig i hela processen.

Oavsett om du ska spotlights i köket eller badrum eller decklights utomhus till altanen eller varför inte downlights inomhus i vardagsrummet så installerar Bromma Elektriker det snabbt och säkert.

Halogen- eller LED-spots
Detta är en evig diskussion, och frågar du olika personer om du ska välja halogen- eller LED-spots kommer du få olika svar. Vissa hävdar att ljuskvaliteten är bättre i halogenvarianten medan andra hävdar att moderna LED-spots har minst lika bra ljusegenskaper. 

Det vi däremot kan säga är att halogenlampor kräver mer energi och blir mycket varmare. Ska du installera halogenspots är det otroligt viktigt att följa anvisningarna från fabrikanten och sätta in infällningsburkar, eller pottor, där dina spotlights sitter.

Mellan lampornas elektroder blir det lätt 200 grader varmt och med dålig ventilation kan det stiga ännu mer - brandrisken är ett faktum.

Fälla in spotlights i befintligt tak
Ett vanligt tillfälle att fälla in spotlights eller downlights är när du sänker taket. Du kanske vill ha ett nytt tak och den smidigaste och billigaste lösningen är helt enkelt att sätta dit ett nytt. Då blir infällningen ganska enkel. Du kan bestämma var du vill ha dina spots och du får lätt undan sladdar och kablar.

Du kan såklart också sänka taket enbart för att få upp spots på ett smidigt sätt. Med de nya LED-lösningarna behöver krävs bara en knapp märkbar sänkning.

Vill du ha spotlights direkt i ditt nuvarande tak blir det lite knepigare, även om det säkert är fullt genomförbart. Du får då göra hål för armaturen och sedan avlägsna eventuellt material ovanför utifrån säkerhetsanvisningarna, och sedan hitta en bra lösning för att få undan kablage.

Inred med spotlights i badrum

Om du vill ha spotlights i badrum eller andra våtutrymmen måste du tänka på lampans IP-klassning som visar hur fuktskyddad lampan är. Olika regler gäller för olika delar av badrummet och ju närmre dusch, badkar du är, desto hårdare är kraven.
Var noga med att undersöka vilka lampor som är godkända var så att du inte köper fel lampor som elektrikern inte sedan får installera.

Anlita en elektriker
Kom ihåg att fasta installationer för elanläggningar över 50 volt ska göras av elektriker. Och är du osäker rekommenderas att anlita Bromma Elektriker även för övriga installationer. Resultatet blir inte bara säkrare utan ofta snyggare samt snabbare installation.

Bromma Elektriker installerar din dimmer, vägguttag, strömuttag eller liknande snabbt & säkert

bottom of page