top of page

Golvvärme

Installation av golvvärme

Att ha varma, sköna golv i badrum, tvättrum och andra utrymmen är idag mycket vanligt i bostäder. Men vad gäller egentligen vid installation av elektrisk golvvärme?

Som privatperson kan du idag enkelt köpa ett komplett 230 volts golvvärmepaket i butik. Många tror också att man kan lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör. Men det stämmer inte. Arbetet ska göras av ett behörig elektriker, anlita oss Bromma Elektriker.

Ingår i starkströmsanläggningen

Golvvärme är elektrisk utrustning som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning. Det är inte bara själva anslutningen som definieras som elinstallationsarbete. Även värmekablar, värmefolier och andra elektriska system är en del av den elektriska starkströmsanläggningen och omfattas därför av reglerna som gäller vid utförande av elinstallationsarbete.

Vilken effekt per kvadratmeter?

Effekten bör vara mellan 50W och 150 W per m2. Viken effekt per kvadratmeter man får styr man genom vilket avstånd (cc-avstånd) man lägger värmekablarna med i golvet.

 

50W/m2 är vad som kallas ”komfortvärme” det innebär att rummets luft värms av annan värmekälla tex radiator, golvvärmen är bara där som en komfort.

80 W/m2 är en vanlig effekt under trägolv och är minimum för uppvärmning (fullvärme) 100W/m2 är standard för uppvärmning och är en vanlig nivå i vardagsrum och kök.

 

Vill man få en upptorkande effekt i golven bör man gå upp till 120-140W/m2 eller mer. Detta är en vanlig nivå i tex badrum och hall. I uterum där man vanligen vill kunna värma upp golvet vid behov lägger man minst 150W/m2

Beräkningsexempel av vilken effekt och cc-avstånd man skall använda i badrum.

Ett bardum på 6,5 kvadratmeter där man vill ha golvvärme som kan torka upp golven när de är blöta.

Vi väljer därför en effekt på 125W/m2.  6,5*125= ca 812 W total effekt behövs. Vi hittar ett Värmekabel Kit med effekten 800W vilket duger. Kabeln har effekten 12W/m och längden är 67 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 6,5/67 = 0,097 m = 9,7 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 9,7 cm för att täcka hela golvytan med effekten 125W/m2

Beräkningsexempel för komfortvärme i Kök.

Ett kök på 8 kvadratmeter där rummet redan värms av vattenburna radiatorer. Men då det skall vara klinker golv vill man ha en komfortvärme i golvet

Vi väljer effekten 65W/m2. Total effekt som behövs blir då 8*65= 520W. Vi väljer ett lågvoltssytem på 500W. Systemet har total kabellängd på 109 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 8/109 = 0,073 m = 7,3 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 7,3 cm så täcker kabeln hela golvet med en ungefärlig effekt på 65W/m2.

Kontrollera märkningen när du köper

Tänk på att en anvisning om hur man monterar och sköter en elektrisk produkt alltid ska följa med när du köper den. Köp därför aldrig en produkt som saknar märkning och installationsanvisning. Genom CE-märket intygar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller alla grundläggande säkerhetskrav. Bromma Elektriker kan hjälpa till att hitta rätt golvärmare för dig.

Kontakta en Elektriker i Stockholm så du får snabbt rätt golvvärme installerad av oss - snabbt och säkert! Vi installerar även infravärmare

bottom of page