top of page

Dimmer

En av våra professionella elektriker från Bromma Elektriker kommer hem till dig och demonterar din gamla elprodukt samt monterar den nya dimmer efter tillverkarens monteringsanvisningar. Med en dimmer kan du variera din belysning från starkt ljus till en mer mysig belysning.

 

Genom att sänka ljusstyrkan kan du dessutom spara pengar.

​​

Sparar man ström genom att minska belysningen med en dimmer?

En dimmer använder en tyristor, en krets som bara släpper igenom strömmen när spänningen överskrider en viss nivå, som man ställer in med ratten på dimmern. I stället för att släppa igenom strömmen under hela svängningen i växelspänningen släpper man bara igenom den under den tid då den är som högst, resten av tiden flyter ingen ström alls. Eftersom glödtråden ändå inte hinner kylas av så snabbt som spänningen svänger, strålar den helt enkelt ut den energi som tillförs i genomsnitt. Läckströmmen i elektroniken är försumbar.

Lampan drar definitivt mindre ström om man dimmar den. Däremot minskar verkningsgraden avsevärt. Två lampor som är dimmade till 50 procent ljusstyrka drar mycket mer ström än en, men samtidigt märkbart mindre än två. Egentligen lyser en dimmad lampa inte så farligt mycket ineffektivare än en på max, den största skillnaden är ett ljuset flyttas till den osynliga delen av spektrum.

Dimbara lysrör lider inte av denna problematik. De ändrar å andra sidan inte heller färg. De flesta som dimmar ljuset är ute efter det rödare ljuset snarare än sämre belysning.

Bromma Elektriker installerar din dimmar, vägguttag, strömuttag eller liknande snabbt & säkert

bottom of page